Yönetmeliği Word Belgesi Olarak İndirmek İçin Tıklayınız

 

TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ 

ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM UYGULAMA ESASLARI

 

 

Madde 1.

  1. Buradaki uygulama esasları Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi İşletmede Mesleki Eğitim (İME) Yönergesine dayanılarak hazırlanmış olup, Makine Mühendisliği Bölümü lisans programında uygulanacak İME’nin yürütme, sınav ve değerlendirme esaslarını belirler.

 

Madde 2.

  1. İME eğitim-öğretim planının 8. yarıyılında yer alır.
  2. İME isteğe bağlı olup, talep eden öğrenciler kontenjan dâhilinde bu eğitimi alabileceklerdir.
  3. İME (10 AKTS); İME 801-İşletmede Mesleki Eğitim (İME) Stajı (0+0+1 AKTS) ve İME 802 İşletmede Mesleki Eğitim (İME) dersinden (0+0+9 AKTS) oluşmaktadır. İME yapacak olan öğrenciler ); İME 801-İşletmede Mesleki Eğitim (İME) Stajı ve İME 802 İşletmede Mesleki Eğitim (İME) dersinin her ikisine birlikte kayıt yaptırmalıdır. Bunlardan sadece birine kayıt yaptırılamaz.
  4. İME 2 adet seçimlik derse denktir.

 

Madde 3.

  1. İME yapılacak kuruluşların uygunluğuna Bölüm İME Komisyonu karar verir.
  2. İME sektör danışmanı ilgili kuruluşta tam zamanlı olarak çalışmalı ve en az lisans mezunu olmalıdır.

Madde 4.

  1. İME yapmak isteyen öğrencilerin, İME’ye başlayacakları dönemden bir önceki dönem, akademik takvimde belirtilen derslerin bitiş tarihine kadar, dilekçe ile Bölüme başvuru yapmaları gerekmektedir. İME başvuru dilekçesinin bir örneği bu uygulama esaslarının ekinde verilmektedir.
  2. Öğrenciler, ilan edilen kontenjanlar arasından seçecekleri 3 adet İME yerini tercih sırasına göre başvuru dilekçelerinde belirtirler. Bölüm İME Komisyonu öğrencilerin tercih sırasını dikkate alarak İME yerlerini belirler. Ancak, gerekli durumlarda Bölüm İME Komisyonu öğrencilerin tercihleri dışında bir İME yeri belirlemesi de yapabilir.
  3. Bölüm İME Komisyonu başvuru yapan öğrencilerin mevcut kontenjanlara dağılımını öğrencilerin genel akademik not ortalamasını dikkate alarak yapar.
  4. İME yerinin öğrenci tarafından bulunması ve Bölüm İME komisyonunun uygun görmesi durumunda, ilgili öğrenciye ilgili kuruluşta İME için öncelik verilir.
  5. İME için başvuru yaptığı halde kontenjan yetersizliği nedeniyle İME yeri belirlenemeyen öğrenciler, İME’ye başlayacakları dönemden bir önceki dönem, akademik takvimde belirtilen yarıyıl sonu sınavlarının son gününe kadar, kendi bulacakları İME yerlerini Bölüm İME Komisyonunun onayına sunabilirler.

 

Madde 5.

  1. İME yapan öğrencilerin başarı durumunun takibi ve değerlendirilmesi amacı ile Bölüm Başkanlığı her öğrenciye otomasyondan ders seçimi yapılabilecek şekilde Bölüm öğretim üyeleri/görevlileri arasından ayrı şube numaraları için gerekli düzenlemeleri yapar. Bu atama işlemi bütün Bölüm öğretim üyelerini/görevlilerini kapsar. Her öğrenci için danışman olarak dersin sorumlu Bölüm öğretim üyesi/görevlisi yanında, İME işletmesince belirlenen en az lisans eğitimine sahip bir sektör yetkilisi sektör danışmanı olarak atanır.

 

Madde 6.

  1. İME yapan öğrenci, yürüttüğü çalışmaları günü gününe not ederek İME defterine geçirmekle sorumludur. Hazırlanan defter, işletmedeki sektör danışmanı tarafından günlük olarak imzalanır. Öğrenci Bölüm danışman öğretim üyesine haftalık devamlılığı gösteren imza tutanağını iletir. İME tamamlanmasını takiben öğretim üyesi danışmanı ve işletme sektör danışmanı tarafından öğrencinin tüm çalışmaları kontrol edilir ve onaylanır. Onaylanmamış defterler kabul edilmez. İME Raporu bir nüsha olarak teslim edilir. Yapılan değerlendirme sonucuna göre değerlendirme notları ilgili öğretim üyesi tarafından otomasyona girilir.
  2. İME’den başarısız olan öğrenciler tekrar İME’ye başvuru yapmak zorundadırlar.

Madde 7.

 İME alanları aşağıda belirtilmiştir. İME alanları aşağıda belirtilen alanlardan biri olmak zorundadır. Ancak, açılan yeni bir alan var ise İME komisyonuna dilekçe ile başvurulur ve alanın uygun olup olmadığı komisyon tarafından öğrenciye bildirilir. İME alanları şunlardır:

1)      Soğutma sektörü

2)      Isıtma ve havalandırma sektörü

3)      Enerji sektörü

4)      Tarım makinaları sektörü

5)      Otomotiv sektörü

6)      Plastik malzemeler ve plastik enjeksiyon kalıpçılığı sektörü

7)      Saç metal kalıpçılığı sektörü

8)      Döküm sanayi sektörü

9)      Cam sanayi sektörü

10)    Tekstil makinaları sektörü